Κρύβεσαι; – Fish Full Life

3
Κρύβεσαι;  – Fish Full Life

Κρύβεσαι;

Fish Full Life Reflections: 1η Νοεμβρίου

Αυτή μπορεί να είναι μια περίεργη ομολογία, αλλά δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου.

Μπορεί κάποιος άλλος να σχετίζεται με αυτό;

Εκτρέπετε ερωτήσεις από οτιδήποτε σχετίζεται με εσάς; Ή κάνετε γρήγορα μια ερώτηση που θα σήμαινε μια μακρά απάντηση από άλλους; Ή μήπως, απλά μένεις σιωπηλός και αφήνεις τους άλλους να μιλήσουν;

Το έχω κάνει πολύ συχνά αυτό. Είμαι ένοχος που δίνω σύντομες, απλές απαντήσεις και μετά κατευθύνω γρήγορα μια συζήτηση αλλού, ώστε να μην ξέρετε πολλά για μένα.

Ενώ μου αρέσει να μαθαίνω για άλλους ανθρώπους, και ίσως και εσείς, ξέρατε ότι αυτή η γρήγορη εκτροπή είναι στην πραγματικότητα μια αντίδραση άγχους;

Καθώς σκεφτόμουν αυτή τη συνήθεια, συνειδητοποίησα ότι έχω άγχος όταν μιλάω για τον εαυτό μου στη συζήτηση. Φοβάμαι να γίνω γνωστός γιατί φοβάμαι ότι δεν θα με συμπαθήσεις ούτε θα με αποδεχτείς. Αν συνεχίσω τη συζήτηση εσείς και υποστήριξη εσείς σε αυτό που λες, θα σου αρέσω και θα θες να με γνωρίσεις από κοντά… ή θα το κάνεις;

Νομίζω ότι αυτό είναι μέρος του λόγου που με έλκυαν οι ανθυγιεινές σχέσεις στο παρελθόν. Επειδή μεγάλωσα με έναν υπερβολικά επικριτικό και ντροπιαστικό γονέα, καταπίεζα αυτό που ήμουν μέχρι που δεν ήξερα πραγματικά ποιος ήμουν. Αυτό που μου άρεσε ή δεν μου άρεσε ήταν εξαρτώμενο από άλλους ανθρώπους. Υπήρχε πάντα κάτι πάνω μου που έπρεπε να αλλάξω ή να προσαρμοστώ για να χωρέσει όλους τους άλλους γύρω μου. Ποτέ δεν ήμουν αρκετά καλός.

Είχα γίνει αυτό το άτομο που έπρεπε να βεβαιωθεί ότι όλοι οι άλλοι ήταν εντάξει, και μετά θα ήμουν εντάξει. Και αν δεν ήσουν καλά, έπρεπε να το φτιάξω. Και μετά θα με δεχόσουν και θα σου άρεσε γιατί σε βοήθησα. Αλλά πραγματικά, δεν με ήξερες καθόλου. Θα ήσουν απλώς το άτομο που με προσδιόριζε ως ένα «καλό κορίτσι» που ήταν αξιόπιστο και θα μπορούσε να σε βοηθήσει με τα προβλήματά σου.

Στο εσωτερικό, πέθαινα. Το φως μου ήταν κρυμμένο κάτω από ένα κύπελλο.

Για πολύ καιρό, συνέχισα να δικαιολογώ τις πράξεις και τη συμπεριφορά μου με ψέματα- Ήμουν Χριστιανός, έπρεπε να δίνω συνεχώς από τον εαυτό μου και να βοηθάω άλλους ανθρώπους, σωστά;

Σύμφωνα με τον Charles Spurgeon, «Η διάκριση δεν είναι απλώς να πει κανείς τη διαφορά μεταξύ του σωστού και του λάθους. μάλλον λέει τη διαφορά μεταξύ σωστού και σχεδόν σωστού».

Ενώ οι Χριστιανοί πρέπει να βοηθούν τους άλλους, πώς θα μπορούσα πραγματικά να βοηθήσω τους άλλους αν δεν είχα βοηθήσει τον εαυτό μου; Είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα αεροπλάνο με ένα παιδί αν η πτήση χάνει την πίεση στην καμπίνα. Πρέπει πρώτα να βάλετε τη μάσκα στον εαυτό σας πριν προσπαθήσετε να βοηθήσετε το παιδί. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίζατε σοβαρό πρόβλημα και οι δύο.

Στην περίπτωσή μου, έκανα ελάχιστο έως καθόλου αυτοστοχασμό σχετικά με το γιατί παλεύω τόσο πολύ με δύσκολες σχέσεις. Συνέχισα να προσελκύω το ίδιο μοτίβο τοξικών ανθρώπων στη ζωή μου προσπαθώντας να κάνω όλους τους άλλους ευτυχισμένους. Είχα γίνει δεκανίκι και όχι βοηθός στις σχέσεις μου. Ήθελα να βοηθήσω, και ήθελα να θέλεις τη βοήθειά μου, και μετά ήλπιζα ότι θα σου άρεσε.

Αλλά όταν συνάπτετε σχέσεις με αυτή τη νοοτροπία, συχνά προσελκύετε άτομα που θα θέλουν να τους υποστηρίξετε στον δυσλειτουργικό τρόπο ζωής τους – ναρκισσιστές και κοινωνιοπαθείς. Στη συνέχεια, χάνετε τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια και την απώθηση από αυτούς τους τύπους προσωπικότητας, επειδή είστε τόσο συγκεντρωμένοι στο να τους κρατάτε ευτυχισμένους μέχρι να φουσκώσει στο πρόσωπό σας. Όταν δείχνετε υπαινιγμούς και σημάδια του αληθινού σας εαυτού, αυτοί οι άνθρωποι θα σας επικρίνουν και θα σας ντροπιάσουν εάν δεν ευθυγραμμίζεται με τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς τους. Στη συνέχεια, κολλάτε ξανά στις ίδιες σχέσεις και το ίδιο περιβάλλον που μπορεί να έχετε μεγαλώσει. Μπορεί να είναι ένας τρομερός κύκλος.

Καθώς ο Θεός άρχισε να ξεφλουδίζει τα στρώματα της ζωής μου, είχα πολλή δουλειά να κάνω. Αν ήθελα να προσελκύσω υγιείς, ζωογόνους σχέσεις, έπρεπε πρώτα να κοιτάξω στον καθρέφτη. Χρειαζόμουν να καταλάβω ότι ο Θεός με δημιούργησε με έναν σκοπό και με αγαπά για μένα – το πραγματικό εγώ, όχι αυτό που ήθελαν οι άλλοι να είμαι. Χρειαζόμουν να είμαι σίγουρος και ασφαλής για την ταυτότητά μου στον Χριστό, αν επρόκειτο να προχωρήσω με σοφία. Έπρεπε να μάθω να είμαι εντάξει με το να μην αρέσει σε όλους το πραγματικό εγώ, αλλά και να αναγνωρίσω ότι οι σωστοί άνθρωποι θα αγαπούσαν το αληθινό εγώ. Θα έβρισκα πραγματικά τους κατάλληλους ανθρώπους για να είμαι στη ζωή μου αν άφηνα το φως μου να λάμψει και άφηνα τον Θεό να ανανεώσει το μυαλό μου με την αλήθεια.

«Μην συμμορφώνεστε με αυτόν τον κόσμο, αλλά μεταμορφωθείτε με την ανανέωση του νου σας, ώστε με τη δοκιμή να διακρίνετε ποιο είναι το θέλημα του Θεού, τι είναι καλό, ευπρόσδεκτο και τέλειο» (Ρωμαίους 12:2 ESV).

«Αν κάποιος είναι εν Χριστώ, είναι νέο δημιούργημα. Ο παλιός πέθανε. ιδού, το νέο ήρθε» (Β’ Κορινθίους 5:17 ESV).

Σήμερα, τα καταφέρνω καλύτερα με το να νιώθω άνετα να μιλάω για τον εαυτό μου. Ανοίγομαι στους ανθρώπους για το γράψιμο, την οικογένειά μου και τα χόμπι μου. Είναι ακόμα ένας αγώνας ορισμένες μέρες (ειδικά γύρω από νέους ανθρώπους), αλλά ο Θεός συνεχίζει να με βοηθά σε αυτή τη διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην ταυτότητά μου στον Χριστό. Είμαι ευγνώμων που έχω ΠΟΛΥ πιο υγιείς σχέσεις τώρα από ό,τι στο παρελθόν μου.

Είναι κάτι με το οποίο έχετε παλέψει; Φοβάσαι να γίνεις γνωστός; Γείρε στον Σωτήρα Σου.

Σε ξέρει

Σε αγαπάει.

Σε δέχεται.

Σε έφτιαξε με έναν σκοπό που δεν μοιάζει με κανέναν άλλον σε αυτή τη γη.

Και θέλει να βγάλει τον όμορφο, αληθινό εσένα για να δει ο κόσμος.

Μόνο όταν γνωρίζετε αληθινά την αξία σας για τον Θεό, μπορείτε να λάμψετε με τόλμη το φως σας ενώπιον των ανθρώπων.

«Είστε το φως του κόσμου. Μια πόλη που βρίσκεται σε ένα λόφο δεν μπορεί να κρυφτεί. Ούτε ανάβουν οι άνθρωποι μια λάμπα και τη βάζουν κάτω από ένα καλάθι, αλλά σε μια βάση, και δίνει φως σε όλους στο σπίτι. Με τον ίδιο τρόπο, ας λάμψει το φως σας μπροστά στους άλλους, για να δουν τα καλά σας έργα και να δόξουν δόξα στον Πατέρα σας που είναι στους ουρανούς» (Ματθαίος 5:14-16 ESV).


Ευχαριστώ τη φίλη μου, Abbie, που συνέστησε το podcast, “The Best of You”. Μεγάλο μέρος αυτής της ανάρτησης ιστολογίου ήρθε μετά από προβληματισμό Το μήνυμα της Dr. Alison Cook στην 1η σεζόν, επεισόδιο 14: “The Fawn Response & The Hidden Root of People Pleasing”.

Bir cevap yazın