Σημάδι των καιρών — άποψη από δύο ηλίθιους — Alpha M

0
Σημάδι των καιρών — άποψη από δύο ηλίθιους — Alpha M
Τα κατάφερα επίσημα! Ήμουν στο Beavis & Butt-head πρόσφατα, που κυκλοφόρησε την 1η Ιουνίου (“The Warrior/Vasectomies” S2, E8). Αρχικά ξεκίνησε το 1993, αυτή η παράσταση είναι μια σάτιρα που θα έχει πάντα υλικό. Όσο υπάρχουν άνθρωποι, θα υπάρχουν άξιοι στόχοι για παρωδία. ΑΣΕ με να εξηγήσω.

Το Beavis & Butt-head είναι μια εκπομπή από τη δεκαετία του ’90 για δύο χαζούς έφηβους από το Τέξας που επικρίνουν μουσικά βίντεο και κοροϊδεύουν τη ζωή του Τέξας. Η σειρά διήρκεσε 8 σεζόν, είχε μια ταινία μεγάλου μήκους και παρήγαγε δύο επιτυχημένα spinoffs (King of the Hill και Daria). Η δημιουργία συμφραζομένων της παράστασης είναι σχεδόν αδύνατη επειδή έχουν συμβεί τόσα πολλά από τότε που δημιουργήθηκε. Η παράσταση άνοιξε το δρόμο για πολλές άλλες παραστάσεις κινουμένων σχεδίων για ενήλικες. Πολλά από τα επεισόδια διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Για να καταλάβετε από πού προέρχεται το Beavis & Butt-head, πρέπει να κατανοήσετε τη γλυκιά και υγιεινή σειρά της τηλεόρασης εκείνη την εποχή. Στη δεκαετία του ’90, η τηλεόραση δεν είχε βρισιές, το περιεχόμενο δεν ήταν αδιάφορο και όλα ήταν χαρούμενα, υγιεινά στην Αμερική. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη ρύθμιση, Το B&B ήταν εντελώς νευρικό και έστριψε την τηλεόραση στο κεφάλι του. Ο Beavis και ο Butt-head ήταν αγενείς, ανόητοι και σαν βελτιωμένες εκδοχές παιδιών που ήξερες στο σχολείο.

Το B&B ήταν προϊόν της εποχής του, όταν οι έφηβοι είτε έκαναν παρέα στο εμπορικό κέντρο είτε κάθονταν στον καναπέ και παρακολουθούσαν μουσικά βίντεο του MTV. Το B&B είναι μια υπέροχη κωμωδία παρατήρησης, με περισσότερα από το χιούμορ της τουαλέτας, την κακή συμπεριφορά και τις κακές επιλογές ζωής. Οι ιστορίες τους περιελάμβαναν την ανομία, την εξέγερση και τη μουσική από μερικές από τις πιο κουλ μπάντες εκείνης της εποχής, όπου μιλούσαν χάλια για αυτές τις μπάντες και τα τραγούδια τους. Αυτό δεν έγινε τότε – η τηλεόραση επαίνεσε τα προϊόντα, χωρίς να τα ξεσκίσει. Το B&B ήταν χαοτικό και διασκεδαστικό, λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα της δεκαετίας του ’90.

Η κουλτούρα τότε ήταν πολύ πιο άκαμπτη, και εδώ μπαίνει ένα καρτούν για δύο έφηβους που επαναστατούν συνεχώς με απέχθεια και χωρίς συγγνώμη. Ένα άλλο σημείο είναι ότι το B&B δεν άργησε πολύ πριν ο πρώτος Μπους επέπληξε τους Simpsons για τρομερή κοινωνική επιρροή. Το νευρικό και χοντροκομμένο animation μπορεί να έχει πάρει τον δρόμο του αυτή τη στιγμή και να μην είναι πια καινοτόμο, αλλά εκείνη την εποχή, το B&B ήταν διαφορετικό. Ακόμη και οι Simpsons ήταν νευρικοί! Λάβετε υπόψη ότι το B&B προβλήθηκε πολύ πριν το South Park, το Adult Swim και το Family Guy.

Το B&B ήταν προκλητικό σε μια εποχή που αυτό δεν γινόταν συνήθως. Οι θεατές μπορεί να μην καταλάβουν την ελκυστικότητα του B&B αν δεν έζησαν εκείνη την εποχή, επομένως το B&B μπορεί να φαίνεται λίγο ασήμαντο από τη σημερινή οπτική γωνία. Σκεφτείτε το: η δεκαετία του ’90 ήταν μια πιο απλή εποχή με λιγότερες επιλογές. Ήταν μια εποχή χωρίς Διαδίκτυο ή smartphone, χωρίς περιεχόμενο YouTube, χωρίς βίντεο αντιδράσεων ή επικριτικά μέσα, και χωρίς εκπομπές που σχολιάζουν και κοροϊδεύουν οτιδήποτε (σε αυτήν την περίπτωση, μουσικά βίντεο στο MTV). Το B&B πρωτοστάτησε ως ένα από τα πρώτα κινούμενα σόου που δεν απευθύνονταν σε μικρά παιδιά. Θέτοντας το B&B σε προοπτική, τίποτα τέτοιο δεν ήταν διαθέσιμο.

Κοιτάζοντας πέρα ​​από το νεανικό χιούμορ και αντί μηδενίζοντας τη γραφή του Mike Judge, οι θεατές μπορούν να δουν την κριτική του για την κοινωνία αναλύοντας την ποπ κουλτούρα και την οπτική γωνία δύο ακατάλληλων εφήβων. Αλλά και τότε, μερικές φορές, το γράψιμό του περνούσε πάνω από τα κεφάλια του μέσου θεατή. Και σε ένα δευτερεύον σημείωμα, ο Μάικ Τζατζ χάλασε από τη συμφωνία του με το MTV. Έτσι, προσπάθησε ξανά με το King of Hill με μεγαλύτερη επιτυχία, το Office Space και το Idiocracy.

Οι Beavis και Butt-head δεν αναπτύχθηκαν ως χαρακτήρες. Αυτή η έλλειψη ανάπτυξης χαρακτήρων ήταν ο βασικός μισθωτής (και εξακολουθεί να είναι) του B&B. Ήταν συγγενείς και πολύ επικριτικοί, λίγο πολύ για τα πάντα. Σίγουρα, η παράσταση ήταν χαζή με την πρώτη ματιά, αλλά τα μηνύματα ήταν πολύ περισσότερα αν κοιτούσες πέρα ​​από την επιφάνεια.

Πολλοί θα έλεγαν ότι οι μουσικές σκηνές ήταν ένα από τα καλύτερα μέρη κάθε επεισοδίου. Οι θεατές θα μπορούσαν να ανακαλύψουν μερικά όμορφα και ασαφή βίντεο που δεν θα έπαιζε συνήθως το MTV (τουλάχιστον όχι κατά τη διάρκεια της ημέρας). Πολύ πριν εμφανιστεί ο Asmongold και ο Hasan Piker, ο Beavis και ο Butt-head αντιδρούσαν στο περιεχόμενο. Η B&B ήταν επίσης αιχμή του δόρατος στην επιτυχία συγκροτημάτων όπως οι Ween. Τούτου λεχθέντος, οι επαναλήψεις που διέκοψαν τον σχολιασμό βίντεο των Beavis και Butt-heads δεν είναι τόσο καλές.

Λοιπόν, όπως ξέρετε τώρα, η παράσταση επέστρεψε, και είναι τόσο ανόητη όσο ποτέ. Η αίσθηση της παράστασης δεν έχει αλλάξει, αλλά αντί για μουσικά βίντεο, οι παραγωγοί βρίσκουν βίντεο YouTube, TikToks και κοινωνική δικτύωση για να σχολιάσουν οι Beavis και Butt-head (μπείτε στο Alpha M.) – κάνοντας την εκπομπή κάπως διαχρονική. Το τοπίο των μέσων μπορεί να έχει αλλάξει, αλλά το B&B μπορεί ακόμα να περιορίσει τη διαφημιστική εκστρατεία όπως τη δεκαετία του ’90 – μόνο από διαδικτυακό περιεχόμενο αντί για μουσικά βίντεο του MTV. Ενδιαφέρον, δεν θα βουτήξουν στην πολιτική (καλή κίνηση, ΙΜΟ).

Η γοητεία του B&B είναι η γελοιότητα του. Η απήχηση της παράστασης ήταν (και εξακολουθεί να είναι) η απέριττη συμπεριφορά και η περιφρόνηση σχεδόν για τα πάντα – μια αρνητική άποψη ότι όλα είναι χάλια, είναι μαλακίες και δεν έχουν σημασία. Αναρωτιέμαι αν το B&B θα βρει σχέση με το Gen Z. Μέχρι στιγμής, λίγες εκπομπές από τη δεκαετία του ’90 έχουν αγκαλιάσει. Αλλά αν κάνει τους κριτικούς να στρέφουν τη μύτη τους σε αυτό, τότε είναι ασφαλές να πούμε ότι ο Beavis και ο Butt-head επέστρεψαν πραγματικά… και πάλι!

Bir cevap yazın