Τα λευκά ψέματα είναι το λιπαντικό που συντηρεί την κοινωνία – Alpha M

0
Τα λευκά ψέματα είναι το λιπαντικό που συντηρεί την κοινωνία – Alpha M
Λευκά ψέματα – Έχω ακούσει σχεδόν όλους να το κάνουν, από τη δικαιολογία γιατί κάποιος άργησε να δουλέψει μέχρι έναν λόγο για τον οποίο κάποιος δεν μπορούσε να κάνει αυτό το ραντεβού. Είναι ηθικά λάθος να λες ψέματα… μερικές φορές. Μερικές φορές είναι ηθικά ουδέτερο. Μερικές φορές είναι ηθικά καλύτερο να λες ψέματα. Δεν υπάρχει κανένα (λογικό) ηθικό επιχείρημα ενάντια στα λευκά ψέματα για να αποφύγεις να πληγώσεις κάποιον. Υπάρχει ένα ηθικό επιχείρημα ότι είναι λάθος να προκαλείς κακό σε κάποιον όταν θα μπορούσες να το αποφύγεις κλείνοντας το στόμα σου, ειδικά αν δεν σου κοστίζει τίποτα να σωπάσεις.

Έτσι, είτε τα λευκά ψέματα είναι λάθος είτε όχι, θα μπορούσε να πάει αμφίδρομα. Καταλαβαίνω πώς σε πολλές περιπτώσεις το ψέμα δεν είναι απαραίτητα κακό. Ακόμη, Με ενοχλεί όταν είναι περιττό. Το θέμα είναι ότι το ψέμα είναι πολύ εγγενές που οι άνθρωποι το απορρίπτουν μέχρι να εμφανιστεί κάτι σαν μοιχεία. Επίσης, δεν περνούν όλα τα ψέματα απαρατήρητα και μόλις τα μάθουμε, μπορεί να αφήσουν μια πικρή γεύση και απώλεια εμπιστοσύνης στον ψεύτη.


Αν κάποιος λέει μικρά λευκά ψέματα εδώ κι εκεί, πρέπει να αναρωτιέστε ποια είναι η ηθική τους για να σας λένε πιο βαθιά, πιο πειστικά ψέματα. Ταυτόχρονα, πολλοί άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει καταχρηστικές σχέσεις ή έχουν μεγαλώσει με αυταρχικούς γονείς αναπτύσσουν φυσικά έναν αμυντικό μηχανισμό να λένε συνεχώς ψέματα ακόμα και όταν δεν το χρειάζονται. Ο εγκέφαλός τους πιστεύει φυσικά ότι τα λευκά ψέματα είναι απαραίτητα για την αποφυγή προβλημάτων.

Η ανάγκη για λευκό ψέμα επιβάλλεται όταν λαμβάνουμε θετικές απαντήσεις αντί για αρνητικές. Για παράδειγμα, αν κάποιος σας ρωτήσει αν «φαίνεται χοντρός σε αυτό;» Ένα λευκό ψέμα έχει μια αμφίδρομη δυναμική, η οποία απαιτεί τόσο από τον ψεύτη όσο και από τον παραλήπτη του ψέματος να έχουν θετική άποψη για τις επιπτώσεις του ψέματος. Αντίθετα, αν ρωτήσω αν το cheesecake μου έχει καλή γεύση, το ψέμα μπορεί να βοηθήσει στον εγωισμό μου, αλλά το λευκό ψέμα δίνει μια ψευδή αίσθηση επιτευγμάτων. Η ειλικρίνεια θα με βοηθήσει να κάνω το cheesecake καλύτερο, αυτό που ήθελα να μάθω.

Εχε στο νου σου οτι ειλικρίνεια δεν σημαίνει να είσαι βάναυσα ειλικρινής. Μερικές φορές η ειλικρίνεια γίνεται η άδεια να μη νοιάζεσαι για τα συναισθήματα των άλλων. Έχω γνωρίσει ανθρώπους που φορούν αυτή την επιθετική ειλικρίνεια σαν σήμα υπερηφάνειας, και μερικές φορές απλώς αισθάνομαι εντελώς περιττή. Αν με ρωτήσετε αν μου αρέσει το cheesecake σας και δεν μου αρέσει, δεν θα σας πω ότι έχει τρομερή γεύση. Αντίθετα, θα πω κάτι όπως «Δεν είναι το αγαπημένο μου» ή θα δώσω συμβουλές αν έχω.

Κάποτε είπα σε έναν φίλο ότι το πουκάμισο που αγόρασε φαινόταν «ωραίο» παρόλο που το νόμιζα άσχημο. Ο φίλος μου άρεσε πραγματικά το πουκάμισο και δεν θα έβλαπτε την αυτοπεποίθησή του. Ωρες ωρες Τα λευκά ψέματα εξαρτώνται από την κατάσταση και τον τρόπο που τα χρησιμοποιείτε. Έτσι, μερικά λευκά ψέματα είναι αποδεκτά για να γλιτώσουν τα συναισθήματα κάποιου. Ωστόσο, τα λευκά ψέματα για να σώσετε τον κώλο σας (όπως να ξεχάσετε μια σημαντική εργασία ή ευθύνη) είναι απαράδεκτα, καθώς θα σκάψετε μια πιο βαθιά τρύπα για εσάς και τους εμπλεκόμενους. Θα υπάρξουν παρεξηγήσεις, λογομαχίες, απογοήτευση και πιθανή απώλεια εμπιστοσύνης προς εσάς.

Τα λευκά ψέματα είναι το λιπαντικό που συντηρεί την κοινωνία, καθώς πρέπει να είμαστε πρακτικοί όταν αντιμετωπίζουμε τον πραγματικό κόσμο. Το ψέμα σε ορισμένα σενάρια είναι αποδεκτό όπου η αλήθεια δεν βοηθά κανέναν. Αυτό ισχύει και για μεγάλα ψέματα. Μπορείτε να σκεφτείτε έναν καλό λόγο που ένας επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας μιας κυβέρνησης μπορεί να πει ψέματα σε κάποιον ξένο πρεσβευτή; Σίγουρα μπορώ. Λάβετε υπόψη ότι ο πρέσβης σίγουρα δεν θα περίμενε όλη την αλήθεια για τις αμυντικές πληροφορίες μιας ξένης χώρας. Αναμένεται να λέτε ψέματα για να προστατεύσετε το συμφέρον της χώρας σας. Ψέμα ακόμα, αλλά απαραίτητο.

Μπορεί επίσης να έχετε έναν φίλο με μια αγχώδη διαταραχή, όπου τα λευκά ψέματα δεν θα είχαν συνέπειες στην υγεία τους όπως η πλήρης αλήθεια. Δεν είναι τόσο ψέμα αλλά μάλλον ένα μέσο για να βοηθήσετε κάποιον να ανακτήσει ή να διατηρήσει τη θετικότητα.

Περαιτέρω, οι άνθρωποι μερικές φορές δεν θα καταλάβουν την αλήθεια, επομένως το να βάζεις τον εαυτό σου σε θέση να δίνει ώρες εξηγήσεων χωρίς να γίνει κατανοητός δεν είναι συνετό ή σοφό. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε ένα εξαιρετικά ατελές είδος. Κάθε είδους ηθικοί συμβιβασμοί καθίστανται απαραίτητοι για να ζεις στον πραγματικό κόσμο και να αντιμετωπίζεις με επιτυχία πραγματικούς ανθρώπους.

Μερικοί Τα λευκά ψέματα λέγονται για να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι βραχυπρόθεσμα αλλά μπορεί να είναι τελικά επιβλαβές μακροπρόθεσμα. Αυτά είναι ψέματα όπως “Όχι, δεν νομίζω ότι φαίνεσαι χοντρός” (όταν φαίνεσαι χοντρός) ή “Αποφασίσαμε να μην σου προσφέρουμε τη δουλειά επειδή υπήρχε ένας υποψήφιος πιο ικανός” (όταν ο πραγματικός λόγος είναι δεν σου δίνω τη δουλειά είναι ότι φαίνεσαι πολύ επιθετικός).

Μετά, υπάρχουν λευκά ψέματα που μπορεί να υποστηριχθεί ότι δεν έχουν τελική βλάβη. Αυτά είναι ψέματα σαν να λες σε έναν ετοιμοθάνατο: «Θα ενημερώσω τη γυναίκα σου ότι την αγαπάς» (όταν η γυναίκα μόλις πέθανε). Για μένα, αυτό το ψέμα φαίνεται ηθικά υπερασπίσιμο.

Σκεφτείτε αυτήν την κατάσταση: Ο φίλος σας μόλις βγήκε μπροστά από ένα φορτηγό για να σώσει μερικά παιδιά, αλλά το όχημα σκότωσε τα παιδιά ούτως ή άλλως. Κρατάς τον φίλο σου στην αγκαλιά σου και ρωτάει αν τα παιδιά είναι καλά. Σε λίγα δευτερόλεπτα πρόκειται να πεθάνει. Του λες ότι έσωσε τα παιδιά για να πεθάνει ευτυχισμένος ή του λες την αλήθεια και τον αφήνεις να πεθάνει δυστυχισμένος; Δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα που μπορεί να κερδίσει κανείς από το να πει την αλήθεια σε αυτή την κατάσταση.

Αυτό είναι ένα ακραίο παράδειγμα, αλλά υπάρχουν πολύ λιγότερες ακραίες καταστάσεις κάθε μέρα όπου ένα ψέμα δεν έχει κανένα μειονέκτημα και μπορεί να κάνει κάποιον να νιώσει καλύτερα. Συμφωνώ ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου το ψέμα προκαλεί σύγχυση, και συμφωνώ ότι αυτές είναι στιγμές που ίσως είναι καλύτερο να πούμε την αλήθεια. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να παραδεχτείς ότι μερικές φορές τα ψέματα είναι καλύτερα από τις αλήθειες.

Οι μαλακίες είναι το λίπος που κρατά τους μηχανισμούς της κοινωνίας να λειτουργούν ομαλά. Είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσετε καταστάσεις όπου απλά λέγοντας α Το λευκό ψέμα προωθεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα και για τα δύο μέρη από το να λες την αλήθεια. Πιο συγκεκριμένα, το να πείτε την αλήθεια μπορεί να μην σας επιτρέψει να επιδιορθώσετε οποιαδήποτε ζημιά μπορεί να έχει προκαλέσει η αλήθεια στον παραλήπτη.

Το ερώτημα είναι: Αξίζει να λέμε την αλήθεια ή το ψέμα θα έχει καλύτερη έκβαση στο μέλλον; Ναι, υπάρχουν λευκά ψέματα που γυρίζουν συνέχεια. Και τα λευκά ψέματα για να καλύπτουν τον κώλο σου δεν είναι αποδεκτά – πρέπει να είστε υπόλογοι για τις πράξεις σας. Σίγουρα, μπορείτε να αποφύγετε να πείτε περιττές πληροφορίες για τον εαυτό σας (αν κάποιος σας κάνει μια ερώτηση που δεν θέλετε να απαντήσετε) αλλά μην λες ψέματα για να ακούγεσαι καλύτερα.

Υπάρχουν και λευκά ψέματα που δεν πάνε μπούμερανγκ και επιπλέον πετυχαίνουν τους στόχους τους βοηθώντας κάποιον άλλον (κάτι που δεν είναι παράλογο). ο Το κλειδί είναι ότι τους γλιτώνεις τη γνώση για κάτι που θα μπορούσε να τους βλάψει.

Bir cevap yazın